Alle artikelen
Veelgestelde vragen

Wat is een opnormverklaring?

De opnormverklaring, een essentieel document voor de naleving van veiligheidsnormen en kwaliteitscontrole. We vertellen je er graag meer over!

In de complexe wereld van engineering en constructie is het belangrijk om veiligheids- en kwaliteitsnormen in acht te nemen. Om ervoor te zorgen dat je projecten voldoen aan de veiligheidseisen, stel je een opnormverklaring op.

We leggen je uit wat het is en wat het voor jou kan betekenen.

Wat is een opnormverklaring?

Voordat we dieper ingaan op de belangen van een opnormverklaring is het belangrijk om te vermelden wat een opnormverklaring precies inhoudt. Een opnormverklaring, ook wel verklaring “op norm” genoemd, is een document wat bevestigt dat je project voldoet aan de normen en eisen die door de regelgevende instanties zijn gesteld. Met deze verklaring zorgen we ervoor dat al onze projecten van goede kwaliteit, veilig en betrouwbaar zijn.

Waarom is een opnormverklaring belangrijk?

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een opnormverklaring op te laten stellen. Hiermee garandeer je de veiligheid van alle partijen die betrokken zijn bij het project. 

In aardbevingsgevoelige gebieden zoals Groningen wordt de opnormverklaring gebruikt om zekerheid te bieden aan bewoners, aannemers en overheidsinstanties dat het gebouw bestand is tegen de seismische krachten die in de regio kunnen optreden.

Een opnormverklaring in een aardbevingsgevoelige regio

Voor woningen in en rondom een aardbevingsgevoelig gebied is het belangrijk om te weten of ze in staat zijn om seismische trillingen aan te kunnen zonder dusdanige schade op te lopen. Wanneer dit niet het geval is, zullen er maatregelen getroffen moeten worden zoals versterking van de woning. Bij VORM4 voeren we deze beoordeling uit. Deze laten we vervolgens controleren door de NCG.

Het proces van het opstellen van een opnormverklaring

De documentatie van een opnormverklaring is vaak behoorlijk uitgebreid. Om te bepalen of iets wel of niet aan de norm voldoet, moeten er verschillende tests, berekeningen en analyses worden uitgevoerd.

Fase 1: analyseren van specifieke normen en regelgeving voor het project

Voordat we kunnen beginnen met het uitvoeren van de berekeningen is het belangrijk om te weten aan wat voor eisen rondom veiligheid en regelgeving voldaan moet worden. Deze eisen zijn vaak erg specifiek afhankelijk van het project. 

Fase 2: technische evaluatie

Op locatie voeren we vervolgens een uitgebreide technische evaluatie uit. We analyseren de structuur van het gebouw en beoordelen de bouwmaterialen die hiervoor zijn gebruikt.

Fase 3: testen en metingen uitvoeren

In deze fase voeren we verschillende analyses uit die het gebouw beoordelen. Een van de berekeningen die we uitvoeren is de niet-lineaire tijdsdomeinanalyse (NLTHA). Deze analyse geeft overzichtelijk weer of een gebouw bestand is tegen een aardbeving. 

Fase 4: documentatie en rapportage

Wanneer de metingen zijn uitgevoerd verzamelen we alle testresultaten en inspectierapporten en vatten we deze samen in een deskundig rapport. Hierin vermelden we of het gebouw in kwestie wel of geen opnormverklaring krijgt op basis van onze analyse.

Fase 5: externe controle en goedkeuring

Ons volledige rapport dienen we vervolgens in bij een externe instantie voor controle. In het geval van een opnormverklaring voor eventuele verstevigingsmaatregelen aan een gebouw in een aardbevingsgevoelige regio is deze instantie de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Deze instantie keurt ons rapport goed of vraagt om eventuele aanpassingen of heroverwegingen uit te voeren.

Fase 6: besluit wel of niet “op norm”

Wanneer deze externe instantie een besluit heeft gemaakt ligt definitief vast of het gebouw in kwestie “op norm” is of niet, in het geval van een aardbevingsrisico betekent dit wanneer een gebouw niet “op norm” is, dat er versterkingsmaatregelen uitgevoerd moeten worden. Hier worden de bewoners over geïnformeerd.

FAQ

Wat is het doel van een opnormverklaring?

Het doel van een opnormverklaring is het aantonen of gebouwen voldoen aan de gestelde veiligheidsnormen. Dit is belangrijk om de veiligheid van de bewoners, omwonenden, en alle andere betrokken partijen te garanderen.

Wie kan een opnormverklaring aanvragen?

Zowel projectontwikkelaars, aannemers als eigenaren van gebouwen kunnen een opnormverklaring aanvragen.

Hoelang duurt het proces voor het krijgen van een opnormverklaring?

De duur van het proces varieert afhankelijk van de complexiteit van het project en de specifieke eisen die van toepassing zijn, maar het kan enkele weken tot maanden duren.

Wat gebeurt er als een gebouw niet voldoet aan de normen?

Als een gebouw niet aan de normen voldoet kan het geen opnormverklaring krijgen, er moeten dan eerst versterkingsmaatregelen getroffen worden. Dit kan variëren van structurele aanpassingen tot het vervangen van bepaalde bouwmaterialen.

Wat is het verschil tussen een opnormverklaring en een certificaat van oplevering?

Een opnormverklaring bevestigt dat een gebouw aan specifieke normen voldoet, terwijl een certificaat van oplevering aantoont dat een project is voltooid volgens de contractuele afspraken en specificaties.

Hoe vaak moet een opnormverklaring worden vernieuwd? 

Zolang er geen significante veranderingen aan het gebouw zijn aangebracht, blijft een opnormverklaring doorgaans geldig. Maar, in geval van wijzigingen in de wetgeving of grote renovaties kan het nodig zijn om het opnieuw te beoordelen.

De opnormverklaring is dus een belangrijk document waarmee je de veiligheid van een gebouw kunt vaststellen. Bij VORM4 voeren we verschillende analyses uit om een opnormverklaring op te stellen. Benieuwd wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.