Alle artikelen
Woningbouw- en utiliteitsbouw
Ontwerpen en berekeningen

7 Cruciale Basisprincipes van Constructieve Veiligheid

Ontdek de 7 basisprincipes van constructieve veiligheid en voorkom bouwfouten, instortingen en faalkosten met de aanpak van VORM4.

Wat is constructieve veiligheid?

Constructieve veiligheid gaat over het bouwen van bouwwerken die stevig en veilig zijn. Dit betekent dat een gebouw niet instort of gevaarlijk wordt voor de mensen die er wonen en/of werken.

Wanneer er geen rekening gehouden wordt met de constructieve veiligheid, kunnen de gevolgen ernstig of zelfs fataal zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Constructieve gebreken waardoor de stabiliteit van het bouwwerk wordt aangetast, wat resulteert in een gedeeltelijke of volledige instorting.
  • Herstellen van deze fouten hebben in sommige gevallen behoorlijke financiële schade met zich mee gebracht.
  • Gezondheidsklachten door vocht, schimmel of verkeerd materiaal gebruikt of
  • Langlopende juridische processen om aan te tonen wie er aansprakelijk is.

Wie kent er niet de beelden van de gedeeltelijk ingestorte parkeergarage in Nieuwegein die in mei 2024 bezweek, de betonconstructie van de rijbanen was volledig verwoest. Gelukkig zonder slachtoffers. Of het dak van het Grolsch Veste stadion die instortte met helaas wel ernstige gevolgen.

Om bovenstaande gevolgen zoveel mogelijk te voorkomen kan er gebruik worden gemaakt van een 7-tal basisprincipes.

De 7 cruciale basisprincipes van constructieve veiligheid

1. Gebruik een goed ontwerp

Om een veilig ontwerp te garanderen maken constructeurs verschillende technische berekeningen om zo rekening te houden met allerlei omstandigheden zoals: klimaat, wind, neerslag, belasting en materiaalkeuze.

Door de ontwerpen voorkomen we vóór het bouwen al zoveel mogelijk fouten die eventueel kunnen ontstaan tijdens het bouwen.

Volgens Adformatie is de grootste faalkosten-post in de bouw “miscommunicatie”. Deze kosten worden op zo’n 10% geschat van de omzet. Dat is zonde en kan voorkomen worden door meer aandacht te hebben voor de ontwerpfase.

3. Kies het juiste bouwmateriaal

Het begint bij de basis, zorgen voor het juiste materiaal om mee te bouwen die geschikt zijn voor de omgeving en de specifieke omstandigheden. Tegenwoordig is het steeds belangrijker om te kiezen voor hoogwaardige duurzame materialen, echter elk materiaal brengt weer andere uitdagingen met zich mee.

Het aansluiten van staal aan hout of steen aan hout, welk isolatiemateriaal en wat te gebruiken voor de fundering?

3. Efficiëntie in energiegebruik en duurzaamheid

Optimaal gebruik maken van materiaal en middelen door de ontwerpen en adviezen van de constructeurs te volgen. Onze constructeurs maken slimme ontwerpkeuzes, hiermee kan er aanzienlijk op de hoeveelheid gebruikte materialen worden bespaard. 

4. Risico-analyse 

Tijdens het gehele ontwerptraject worden er controles en analyses uitgevoerd om zo veel mogelijk risico’s te identificeren en deze te beheersen. 

5. Wet -en regelgeving

Bouwwerken toetsen wij, daarbij gebruiken wij de bestaande (veiligheids)eisen die worden gesteld in de woningwet, de omgevingswet en het besluit bouwwerken leefomgeving. Hierbij kijken we ook meer naar eventuele subsidies.

6. Inspectie en onderhoud

Tijdens het bouwen en ook tijdens de levensduur van het gebouw is het van belang om controles uit te laten voeren in de vorm van een inspectie. Daarnaast is onderhoud noodzakelijk om voor een duurzame levensduur van het bouwwerk te zorgen. 

7. Gebruik van technologie

Door berekeningen en analyses met goede software uit te voeren kan VORM4 het gedrag van een bouwwerk simuleren onder bepaalde omstandigheden. Zo gebruiken we BIM en Revit voor een goede afstemming tussen de aannemer, architect, bouwkundige en de eventuele installatietechnische ontwerper.

Een stevig fundament als basis voor ieders veiligheid

In een wereld waar veiligheid voorop staat, is constructieve veiligheid de stille kracht achter elk succesvol bouwproject. Bij VORM4 begrijpen we dat een stevig fundament meer is dan alleen beton en staal - het is de garantie voor uw gemoedsrust.

Onze expertise minimaliseert risico's en maximaliseert duurzaamheid. Met geavanceerde technologie en jarenlange ervaring creëren we ontwerpen die niet alleen voldoen aan de strengste veiligheidsnormen, maar ook toekomstbestendig zijn.

Van materiaalkeuze tot risicoanalyse, van energiezuinigheid tot naleving van wet- en regelgeving - wij laten niets aan het toeval over. Onze aanpak bespaart u niet alleen geld op lange termijn, maar beschermt ook wat echt belangrijk is.

Deskundig advies van VORM4

Wilt u er zeker van zijn dat uw bouwwerk aan de eisen voldoet? De experts van VORM4 helpen met berekeningen, materiaalkeuze en naleving van regelgeving. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.